Screenwall Pavilion

Screen shot 2013-02-22 at 20.13.11.png

PROJECT | SCREENWALL PAVILLION

PLACE | BARCELONA/SPAIN

DATE | 2011

COLLABORATORS | JENS PEDERSEN+ SEBASTIAN PARTOWIDJOJO

MATERIALS | CNC PLYWOOD & LASERCUT PVC SHEET

Screenwall is an experimental structure that explores the idea of creating differentiation of lighting experience into a space by modulation of light. The process of pattern making, through an exploration in geometry, was of particular interest during the initial steps of the design process. The pavilion consists of different enclosures that divide the spaces according to their program. The walls of these enclosures are parametrically designed to modulate light according to site-specific conditions.

We became interested in the effect that the shadows of these light modulators offer to the general experience of the spaces. Initial research in patterns and geometry was a prime generator in creating a fabrication system that would allow for constructing the spaces according to the different programs of the pavilion. The goal was to create shaded spaces into which pleasant light is drawn to achieve a dramatic experience.

Inspired by the dramatic draw of pleasant modulated light of the Mashrabiya, the group became interested in looking into modern architectural tools that provide a similar effect. The design process was greatly influenced by examples of these tools designed by masters such as Le Corbusier, Inspiration was drawn from Corbusier’s light wells in religious monuments such as Ronchamp and La Tourette.

We pursued the idea of the modulated light coming into the space as a prime generator of the experience that space provided.

 

Component Differentiation

Screen shot 2013-02-22 at 20.17.25.png
 

Scaled Prototype

IMG_3040.JPG
IMG_3080.JPG
 

Proposed Design

4elevation_back.jpg
1elevation_Left.jpg
 
Beach Pavillion.jpg